Pałacowa kuchnia
Kuchnia w Pałacu Kamieniec to połączenie regionalnej kuchni Kotliny Kłodzkiej z kreatywnością naszych kucharzy. Czerpiemy inspiracje z przepisów dawnego Hrabstwa Kłodzkiego, zebranych w książce "Das Grafschaft Glatzer Kochbuch - Asu schmeckt's”, jednak wiele potraw podajemy w nowatorskiej odsłonie. Ten, kto u nas gościł zapewne wie, że tuż obok Pałacu znajduje się ogród i zielnik, które od kilku sezonów pielęgnuje nasza sąsiadka Pani Marylka. W sezonie wiosenno-letnim korzystamy z naszych warzyw i owoców. Robimy z nich zupy, kremy, przetwory, konfitury, powidła i cudownie rozgrzewające nalewki. To nawiązanie do historii tego miejsca, do czasów, kiedy był tu folwark i liczne uprawy oraz hodowle.
Nadmiar zebranych plonów poddajemy procesowi kiszenia i fermentacji, który na stałe zagościł w pałacowej kuchni. To specjalność Szefowej Kuchni Wioletty Sobieraj. Zapraszamy do skosztowania kiszonej rzodkiewki lub kremu z kiszonych pomidorów. Z pewnością zaskoczymy niejedno podniebienie.
Serdecznie zapraszamy codziennie od 12.00 do 21.00