Zobacz

 

Pałacowa kuchnia

Kuchnia w Pałacu Kamieniec to połączenie regionalnej kuchni Kotliny Kłodzkiej z kreatywnością naszych kucharzy. Czerpiemy inspiracje z przepisów dawnego Hrabstwa Kłodzkiego, zebranych w książce "Das Grafschaft Glatzer Kochbuch - Asu schmeckt's”, jednak wiele potraw podajemy w nowatorskiej odsłonie. Ten, kto u nas gościł zapewne wie, że tuż obok Pałacu znajduje się ogród i zielnik, które od kilku sezonów pielęgnuje nasza sąsiadka Pani Marylka. W sezonie wiosenno-letnim korzystamy z naszych warzyw i owoców. Robimy z nich zupy, kremy, przetwory, konfitury, powidła i cudownie rozgrzewające nalewki. To nawiązanie do historii tego miejsca, do czasów, kiedy był tu folwark i liczne uprawy oraz hodowle.

Nadmiar zebranych plonów poddajemy procesowi kiszenia i fermentacji, który na stałe zagościł w pałacowej kuchni. To specjalność Szefowej Kuchni Wioletty Sobieraj. Zapraszamy do skosztowania kiszonej rzodkiewki lub kremu z kiszonych pomidorów. Z pewnością zaskoczymy niejedno podniebienie.

Serdecznie zapraszamy codziennie od 12.00 do 21.00

 

Pyszne śniadania

Pierwsze poranne kroki kierujecie do Sali jadalnej, gdzie na pałacowych kredensach rozstawione są wytrawne tarty, świeżo pieczony pałacowy chleb i regionalne wędliny. Nie zabraknie również warzywnych i owocowych koktajli, aromatycznej kawy i herbaty. Dla łasuchów świeżo pieczone ciasta i ciasteczka oraz konfitury własnej roboty i bakalie.
Każdy może również zamówić świeżo smażoną jajecznicę z różnorodnymi dodatkami lub tosty francuskie.
Wszystko podane w formie szwedzkiego stołu.
Dla Gości hotelowych od godziny 11:00 dostępny jest bufet kawowy.

 

Restauracja Pałac Kamieniec

W 2019 r. Pałac Kamieniec otrzymał wyróżnienie i pojawił się w Żółtym Przewodniku Gault & Millau Polska. Niezmiernie cieszymy się, że kuchnia którą tworzymy zdobywa podniebienia naszych Gości
Wszyscy, którzy nas odwiedzą mogą liczyć na wyśmienite desery, jak i sezonowe dania z nutką regionalnych smaków. Wszystko w bajkowej scenerii Kotliny Kłodzkiej otoczonej pasmami gór.

ZUPY/ PRZYSTAWKI

Żur na zakwasie/ biała kiełbasa/ jajko
Krem marchewkowo – pomarańczowy/ mleczko kokosowe/ prażona czerwona soczewica

Tatar wołowy/ oliwa szczypiorkowa/ musztarda miodowa/ kiszona rzodkiewka/ marynowana pieczarka/ żółtko/ pieczywo z masłem

Kozi ser/ rukola/ orzech włoski/ ciecierzyca/ pieczywo z masłem

SAŁATY:

Rukola/ cukinia/ prażona ciecierzyca/ pomarańcza/ granat/ dressing lemoniadowy
Sałata rzymska/ kurczak pieczony/ komosa ryżowa/ pomidor suszony/ parmezan

DANIA WEGE:

Placuszki ziemniaczane/ crème fraiche
Wytrawne gofry jaglane/ szpinak/ śmietanka/ jajo posche
Pierogi ruskie/ emulsja z palonego masła/ oliwa szczypiorkowa/ crème fraiche/ groszek
Risotto/ Boczniak ostrygowaty/ parmezan/ szczypiorek z kolendrą


DANIA MIĘSNE:

Gulasz wołowy/ ziarno orkiszu/ kiszone warzywa
Filet z piersi kaczki/ pasternak/ burak/ malina
Schab wieprzowy z kostką/ kapusta zasmażana/ opiekane cząstki ziemniaków/ demi glace
Pieczeń z jelenia/ kluseczki śląskie/ kiszone warzywa
Halibut w papilotce/ cukinia/ ziarno orkiszu/ sos tatarski
Filet z kurczaka zagrodowego/ aksamitny sos/ komosa ryżowa/ pasternak karmelizowany/
Bajgiel/ maślany rostbef wołowy/ piklowany ogórek/ prażona cebulka/ pomidor/ rukola/ sos pieprzowy/ musztarda

MENU DLA NAJMŁODSZYCH

Zupa pomidorowa/ makaron świderki
Fileciki z kurczaka/ frytki/ marchewka z pomarańczą i jabłkiem
Dorsz panierowany/ opiekane ziemniaczki/ mizeria
Pierogi ruskie (4 szt)
Makaron świderki/ mięso drobiowe/ pomidory


DESERY:

Chałwa/ czekolada/ kruche ciastko/ mus owocowy/ pistacje
Sernik/ biała czekolada/ kruche ciastko/ solony karmel
Torcik bezowy/ mus owocowy
Fondant czekoladowy/ lody waniliowe
Jabłka prażone/ kruche ciastko/ lody waniliowe


Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.