Zobacz

 

Pałacowa kuchnia

Kuchnia w Pałacu Kamieniec to połączenie regionalnej kuchni Kotliny Kłodzkiej z kreatywnością naszych kucharzy. Czerpiemy inspiracje z przepisów dawnego Hrabstwa Kłodzkiego, zebranych w książce "Das Grafschaft Glatzer Kochbuch - Asu schmeckt's”, jednak wiele potraw podajemy w nowatorskiej odsłonie. Ten, kto u nas gościł zapewne wie, że tuż obok Pałacu znajduje się ogród i zielnik, które od kilku sezonów pielęgnuje nasza sąsiadka Pani Marylka. W sezonie wiosenno-letnim korzystamy z naszych warzyw i owoców. Robimy z nich zupy, kremy, przetwory, konfitury, powidła i cudownie rozgrzewające nalewki. To nawiązanie do historii tego miejsca, do czasów, kiedy był tu folwark i liczne uprawy oraz hodowle.

Nadmiar zebranych plonów poddajemy procesowi kiszenia i fermentacji, który na stałe zagościł w pałacowej kuchni. To specjalność Szefowej Kuchni Wioletty Sobieraj. Zapraszamy do skosztowania kiszonej rzodkiewki lub kremu z kiszonych pomidorów. Z pewnością zaskoczymy niejedno podniebienie.

Serdecznie zapraszamy codziennie od 12.00 do 21.00

Menu październik 2017

Poniedziałek

Krem z kiszonych pomidorów/16 zł

I danie: Filet z kurczaka zagrodowego z kostką /puree z kalafiora/ pomidorowy demi glace/ 34 zł

II danie: Sałatka z pieczonych buraków/ dyni/ szalotki/ koziego sera/ kolendry 28 zł

Wtorek

Zupa cebulowa/ grzanka czosnkowo serowa 16 zł

I danie: Policzki wołowe/ kluski ziemniaczane/ palone marchewki 38 zł

II danie: Makaron własnoręcznie robiony/ dynia/ rukola/ oliwa lubczykowa/ pestki dyni /28 zł

Środa

Zupa krem z dyni/ imbir/ crème fresh 16zł

I danie: Schab panierowany z kostką / kapusta kiszona zasmażana / ziemniaki w mundurkach / 34 zł

II danie: Bajgiel z burgerem z czerwonej soczewicy/ sos pieprzowy/ kiszone warzywa/ sałatka /28 zł

Czwartek

Barszcz czerwony z warzywami/ crème fresh 16zł

I danie: Befsztyk siekany z indyka/ puree ziemniaczane/ buraczki /34 zł

II danie: placuszki ziemniaczane ze szpinakiem i cukinią/ sałatka z pomidorkami koktajlowymi 27 zł


Piątek

Zupa z kiszonych ogórków / crème fresh/ lubczyk/ 16 zł

I danie: Filet z pstrąga zaplatany w cieście francuskim / pieczarki/ puree z pasternaku/ sałatka z pomidora z kolendrą / 36 zł

II danie: Zapiekane naleśniki orkiszowe / korzenne warzywa / ser/ sos szczypiorkowy/ 28 zł

Sobota

Kapuśniak na wędzonych żeberkach/ 16 zł

I danie: Polędwiczki wieprzowe / puree ziemniaczane / kurki/ 38 zł

II danie: Knedle ziemniaczane z owocami sezonowymi/ 27

III danie: Bajgiel/ rostbef wołowy/ sos pieprzowy/ kiszone warzywa/ pomidor malinowy/ rukola 34 zł

Niedziela

Intensywny rosół wołowy/ domowy makaron/ 16zł

I danie: Bitki wieprzowe/ cebula/ musztarda miodowa/ ziemniaki/ kiszone warzywa 38zł

II danie: Gryczane bliny / kurki / lubczyk / crème fresh / 28 zł

III danie Polędwica z dorsza/ puree z cieciorki/ kurki/ oliwa lubczykowa 41 zł


 

Pyszne śniadania

Pierwsze poranne kroki kierujecie do Sali jadalnej, gdzie na pałacowych kredensach rozstawione są wytrawne tarty, świeżo pieczony pałacowy chleb i regionalne wędliny. Nie zabraknie również warzywnych i owocowych koktajli, aromatycznej kawy i herbaty. Dla łasuchów świeżo pieczone ciasta i ciasteczka oraz konfitury własnej roboty i bakalie.
Każdy może również zamówić świeżo smażoną jajecznicę z różnorodnymi dodatkami lub tosty francuskie.
Wszystko podane w formie szwedzkiego stołu.
Dla Gości hotelowych od godziny 11:00 dostępny jest bufet kawowy.

 

CAFE & BISTRO

Słodkości to nasza specjalność. W naszym kawiarnianym menu znajduje się mocno czekoladowy fondant z powidłami śliwkowymi, idealny na jesienno-zimowe dni, przepyszny tort bezowy, delikatny gotowany sernik ze solonym karmelem oraz domowa szarlotka. Jest też rozgrzewający napar imbirowy z cytrusami i korzenne grzane wino. Realizujemy również zamówienia na torty.

Wszystko w bajkowej scenerii Kotliny Kłodzkiej otoczonej pasmami gór.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.